Çayağzı Köyü - AKÇAKOCA

Çayağzı Köyü - AKÇAKOCA is a Turkish group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. Çayağzı Köyü - AKÇAKOCA has 122 members. So people rank it like a Tiny group. You can find this group by searching 82307112332 on Google, Bing or Yahoo. We last updated on 2015-02-17 17:09:07.

Tarihi

AKÇAKOCA'NIN Çayağzı Köyü, Akçakoca'nın en eski köylerinden biridir.Köyün ilk adı AFTUN-İ SUFLA'dır (ikinci Aftun anlamında).Birinci Aftun ise Altunçay köyü'dür (AFTUN-İ ULVA).Köy 1.Aleaddin Keykubat döneminde kurulmuştur.Köy halkı ise Oğuzların Bozok koluna mensup Türkler'dir(MANAV TÜRKLERİ).Orhan Gazi Düzce'yi almak için geldiği yılda(1323) Çayağzı ve Altunçay köylerine Cami yaptırmıştır.Çayağzı köyündeki cami hala eski özelliğini kaybetmemiştir ve yeniden restore edilmiştir. Çayağzı Köyü kurtuluş savaşı yıllarında etkin rol oynamıştır.Köroğlu Mustafa bir çete kurmuş,bölgedeki Rum,çerkez ve abazaların isyanlarının bastırılmasında etkili olmuştur.Özellikle de Akçakoca'da çıkan abaza numan isyanının bastırılmasında KÖROĞLU MUSTAFA ÇETESİ önemli pay sahibidir. Çayağzı köyünün ismi önceden Aftunağzı idi.Şu an ise Çayağzı köyü'dür.

KAYNAKLAR: Dönmez, MUSTAFA; AKÇASEHİR,2001 Okan,KENAN,Akçakoca'nın dünü ve bu günü,1997




Kültürü


Çayağzı köyü kültür ve gelenekleri bakımından Manav Türkleri kültürüne sahiptir.HIDIRELLEZ kutlamaları ve VATANPERVERLİK en belirgin kültür izidir.Bundan başka bayramlaşma,selamlaşma,yardımlaşma,büyüklere saygı,Avcılık,balıkçılık başlıca örf ve adetlerdir. DÜĞÜNLERDE İSE: oynanan oyunlar:Alaplı çiftetellisi,misket ve Kasap havasıdır.Ancak son yıllarda bu kültür değerleri bu köyde yozlaşma aşamasındadır.Üç ayak gibi doğu karadeniz kültürü bu köye sıçrayarak öz kültürü yozlaştırmaya başlamıştır.

KAYNAKLAR: 1-Akçakoca; Akçakoca belediyesi yayınları,1994 2-Kocaeli - Kandra Türkmenlerinde ( Manavlar ) geçiş dönemleri ( doğum - evlenme - ölüm ) / Işıl Altun; Yrd.Doç.Dr. Türker Eroğlu 3-Sakarya'daki Türkmen Gruplarından Manavlar'ın İnanışları ve Dini Unsurlara Bakışları (Kaynarca-Söğütlü Örneği) / Sezgin Demirtaş; Prof.Dr. Ali ERBAŞ