kayseri bünyan ekinciler köyü (zek)

kayseri bünyan ekinciler köyü (zek) is a Turkish group. It is a CLOSED group. They attracted 293 members. So it is a Tiny group. 28250840786 is the identifier of this group with Facebook. 2015-02-18 14:24:08 is the closest date we have information about it.

Kayseri ili Bünyan ilçesine bağlı bir köydür. Bünyan’ın doğusunda kazaya 25 km uzaklıkta şirin, sulak, insanları sıcakkanlı, misafirperver güzide köylerimizdendir.

Ekinciler köyünün kuruluşu büyük olasılıkla Karaman Beyliğinin dağılışından sonraya rastlar. Fatih Sultan Mehmet’in Karaman Beyliğinin dağılışı ile Karaman’dan Karabekiroğulları adı ile bir kabile gelir. Bu kabile geldiğinde köyde, daha önce gelip yerleşen iki kabile daha vardır; Fakıoğlu ve Eseoğlu diye iki ailedir. Karabekiroğullarının diğer akrabalarından bir kısmı Elbistan ve Kilis’tedir. Karabekiroğlulları Karaman Beylerindendir.

Bu kabileler köye, yerleştikten sonra başka kabilelerde gelir. Yozgat’tan Delihaliloğulları, Maraş’tan Mucuklar daha sonra da Dulkadiroğulları ( Şıhoğulları ) gelerek köye yerleşmişlerdir.

Ekinciler köyü birkaç köy içerisinden bir Türk köyüdür. Kuzeyinde Sıvgın, Güneyinde Ekrek ( Köprübaşı ) diye bilinen gayrimüslim köyleri vardır.

Köyümüzün konumu tabiat güzelliği bakımından görülmeye değer olduğunu yaşlılarımız anlatırlardı. Şöyle ki: Köyümüzden Taçın ( Topsöğüt ) suyu geçmektedir. Bu su sayesinde sazlıklar, çayırlıklar, bataklıklar, göller mevcutmuş. Bu göller de, bataklıklar da konaklayan ördekler ve daha nice kuşlar, buraya gelerek yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bu doğa harikasından dolayı gelip giden yabancılar buraya “ ZEVK” demişler. Böylelikle köyümüzün ismi oluşmuştur. Daha sonra Zevk sözcüğündeki “v” harfi kaybolarak köyümüzün ismi “ ZEK “ olarak kalmıştır. 1960 Yılında köyün adı Ekinciler Köyü olarak değiştirilmiştir.

Ekinciler ismi gerçekten de köyümüzle özdeşleşmiştir. Fazla ekin eken, arazisi çok bir köydür. Köyümüzün arazisinin büyük kısmı sulanmaktadır. Diğer köylere göre sulu tarım daha fazla yapılmaktadır. Atalarımız bunun önemini şu sözle belli etmişlerdir: “ Sulu da Zek (Ekinciler), Kuru da Zerezek ( Akmescit) ile Ekrek ( Köprübaşı)” demişlerdir.

Ekinciler köyünde sulu tarım yapılmakta halkın büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Tarımda sanayi bitkileri pancar, yonca, mısır, fiğ, patatesin yanı sıra buğday, arpa, çavdar tarımı yapılmaktadır.




Ekincilerde şu anda 120 hane, 800 kişinin üzerinde insan yaşamaktadır. Köy göç vermiyor gibi gözüküyor ama bunun iki katı kadar da diğer illerde çoğunlukla Kayseri ve Ankara da olmak üzere 200 hane, 1500 kişiye yakın insanı vardır.

Köyümüzde okuma yazma oranı %’ de %’ e yakındır. Okuma yazma bilmeyen hemen hemen yok denecek kadar azdır. Birkaç yaşlılar hariç herkes okuma yazma bilmektedir. Köyümüzün okuma yazma oranı gün geçtikçe yükselmekte, herkes çocuğunu en iyi okullar da okutmak için çaba harcamaktadır.

Köyümüzün okuma yazma oranının yükselmesinde emeği olan insanları yadetmeden geçemeyeceğim. Başta Cumhuriyetin ilk yılların da hizmet etmiş eğitmen Ali Metiner (Şıhoğlu), Öğretmen Latif Başkan ve Mehmet Zorlu çok çaba harcamışlar, köyün gelişmesi için çaba sarfetmişlerdir.

Ekinciler köyünde şuanda güzel bir İlköğretim Okulu mevcuttur.

Köyümüzün yolu asfalttır. Suyu her evde mevcuttur. Kanalizasyonu vardır.

Hazırlayan: Mehmet ZORLU