AMASYA KÖYÜ FAN CLUB (BOZDOĞAN/AYDIN)

Turkish is the main language of AMASYA KÖYÜ FAN CLUB (BOZDOĞAN/AYDIN) facebook group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. There are 226 participants in that group. So people rank it like a Tiny group. You can find this group by searching 59340239880 on Google, Bing or Yahoo. Last update is on 2015-02-15 18:17:11.

TARİHİ: Amasya Köyü'nün tarihçesi M.Ö. yıllara dayanır. Bu köyde daha önceleri Frigyalılar, İyonyalılar, Etiler, Sümerler, Romalılar, Bizanslılar yaşamıştır. Köyde bugün Asar kalesi olarak adlandırılan kale bulunmaktadır. Selçuklu atlıları gelip köyün fethine başlayınca Bizanslılar Kaleye sığınırlar. Kale kuş atılır.Fakat bir türlü düşürülemez.Ali Faik adında bir din adamının buralarda İslamiyeti anlattığı sıralardı Ligar adında bir kız müslüman olmuştur.Rum Kızı Ligar Türklere yardım eder. Kalenin düşürülmesi için Kalenin karşısında bulunan Karaman dağına mancınıklar kurularak kalenin taş atışıyla düşürülebileceğini söyler. Bunun üzerine mancınıklar kurularak kale düşürülür. Bunun yardımıyla kale düşürülür. Rumlar daha sonra bu kızı Akçayın kenarında yakalayarak kılıç darbeleriyle kızı şehit ederler.Amasya Köyü de Selçuklulara geçer. Kalenin düşürülmesinde daha önceden Bu savaşta Ali Faik adındaki din adamı da şehit düşmüştür. Kabri kalenin karşı tarafındaki dağda meftundur. Amasyalılar bunu dede olarak adlandırırlar. Işıkların inip çıktığı halen görülmektedir. Bilhassa Babadağda meftun Muhsin Baba ile gelip gitmektedirler.

Amasya Köyünün Türklerin eline geçmesinden sonra çok hızlı bir gelişme gösterir. İlçe merkezi olarak Osmanlı döneminde hayatiyetini devam ettirir. Evliya Çelebi de buraya gelerek sekizinci cildinde anlatmaktadır. 1879 yılında
Osmanlı Devletinin yeni idari yapılanmasında Amasya Kazası Köy statüsüne kavuşturulur. Bozdoğan ilçe merkezi yapılarak oraya bağlanır

İKLİM:Köyün iklimi Akdeniz iklimi etkisindedir.

NÜFUS:780 civarıdır
GENEL BİLGİ:Amasya köyü, Kemer Barajı’nın 5 kilometre batısında, Akçay’ın dar ve derin boğazlardan çıkıp, Bozdoğan ovasına girdiği yerde kurulmuştur. Akçay üzerine yapılan köprü ile Akçay’ın kuzeyine kurulan bu köyün ve diğer köylerin (Akseki ve Yenice) Bozdoğan ile bağlantısını sağlamıştır. Köy meydanında köy konağı, cami,kahvehaneler ve dükkânlar bulunmaktadır. Köyde ilköğretim okulu, üç kahvehane,bir tane çay kenarında aile çay bahçesi, üç bakkal, bir berber dükkânı bulunmaktadır. Ayrıca geçici olarak bir lokanta vardır. Mevsimlik olarak incir ve zeytin depoları vardır. Nüfusu 1975’de 726, 1985’de 679, 2000’de 589’dur. Köyün nüfusu sürekli azalmaktadır. Bunun nedeni doğum oranının azlığı ve göçlerdir. Evler genellikle sık ve bitişik yapılmıştır. Köy hızla gelişmektedir.köyden bozdoğana ve nazilliye saat başı minübüs kalkmaktadır.

Muhtarımız: Olgun GÜNEŞDOĞDU