Alaca Köyü

Alaca Köyü is a Turkish group. It is a CLOSED group. There are 488 participants in that group. So it is a Small group. 27799524181 is the identifier of this group with Facebook. Last update is on 2015-02-17 19:06:08.

ALACA KÖYÜ
Köyümüz 1908 yılında Kilis ili Koçanlı köyünden Kamolar kabilesinden Haydar ağa,Kara Hüseyin,İsmail Çavuş önderliğinde EVREN ve TOSUN aileleri, Hasanceli köyünden Köseler Köse dayı KÖSE ailesi tarafından kurulmuştur.
Köyün ilk kurulduğu yerde ALAKİLİSE isimli kilise olduğundan köye bu isim verilmiştir. Daha sonraları köye Hatay ili Akbez ilçesinde İbolar ÇAKMAK ailesi , Kadırlar YILMAZ ve TEK aileleri , İslahiye ilçesi Çınarlı köyünden ağalar ÖZTÜRK ailesi , Nurdağı İlçesi Gavur dağından Aşalar ÇİL ailesi , Kilis ili Hasanceli ilçesinden Avcılar AYDIN AVCI , Kilis ili Hasancelli köyünde YANMAZ ailesi , Hüsünolar ÇOBAN ailesi ve Horolar KOCA aileleri, Adana-Hasanbeyli ilçesinden dedüşler DEMİR ailesi ,Kilis ili Kulenli köyünden Cafolar GÜZEY ailesi ve Hacımüsler DOĞAN ailesi ayrıca Bekircikler DALAK ailesi gelerek yerleşmişlerdir. Ayrıca köyümüzde yıllardan bu yana Karakol , İlkokul ve Orman Koruma merkezi lojmanları olup, son zamanda yapılan Sağlık ocağı mevcuttur.
Bundan yaklaşık 30-35 yıl önce köyün ismi ALACA olarak değiştirilmiştir. Köyümüz islahiye ilçesine 23 km uzaklıkta olup etrafı Kızılçam ormanlarıyla kaplı köyümüzde önceleri Tarım , hayvancılık ve madencilik (Krom madeni) gözde olup,ancak kırsal kesimde zor şartlarda insan ve hayvan gücüyle yapılan tarım tarihe karışmış, yerini düz yerde makine ile yapılan tarım almıştır. Söz konusu köyümüzün meşhur Üzüm bağları kurumuş, Hormonsuz domatesler batal olmuştur.Köyde sürü sürü davarların olduğu devir bitmiş, genel olarak köylü kurbanlık koyununu şehirde almak zorunda kalmıştır. Köyde yıllarca ek bir gelir kaynağı olan madencilik yok denecek derecede özelliğini kaybetmiştir. Rahmetle andığımız ilerisini gören veya görmeye çalışan Dedelerimiz,babalarımız çeşitli sıkıntı ve yoklukla mücadele ederken çocuklarını okutmak için kendilerini feda etmiş , bu fedakarlığın karşılığını almışlar ve % 90’nın üzerinde okuma yazma başarısı sağlamışlardır.Okuyan kişilerin büyük bir bölümü Türkiye’nin çeşitli şehirlerine dağılmışlardır.Son zamanlarda Köyde yazlık yapmak isteyen Emekli köylülerimiz arsa sıkıntısı çekmektedir..... Mehmet DOĞAN