Jaristea - Vrancea

Romanian is the main language of Jaristea - Vrancea facebook group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. They attracted 1,009 members. So people rank it like a Medium group. You can find this group by searching 194241220683605 on Google, Bing or Yahoo. Last update is on 2015-02-08 22:09:04.

Comuna Jaristea este situata in zona de contact a Subcarpatilor Vrancei cu Glacisul Odobesti si este alcatuita din 4 sat
e: Jaristea, Padureni, Scanteia, Varsatura.


Pe teritoriul comunei au fost descoperite urmele unei asezari din secolele X - XI, in care s-au gasit fragmente ceramice lucrate la roata si doua unelte din fier.

Centrul viticol Jaristea, are o suprafata de 1701 ha, si este cultivat cu soiurile: Chasselas doré, Feteasca regala, Merlot, Riesling Italian, Aligote, Sarba, Galbena de Odobesti.


Dealul Sarba ofera un peisaj deosebit si o panorama frumoasa asupra comunei. Ca obiectiv turistic, in zona se gaseste Manastirea Buluc, ctitorita de ieromonahul Caragea, amintita pentru prima data intr-un document din anul 1679. Hramul manastirii este „Schimbarea la fata”, iar pe 6 august vin foarte multi turisti in pelerinaj.

In comuna Jarista se afla doua biserici reprezentative: „Adormirea Maicii Domnului”, construita in 1907 (satul Jaristea), fiind una dintre cele mai mari biserici din judet, asemanatoare cu Catedrala din Galati; biserica“Adormirea Maicii Domnului” din satul Padureni, zidita intre anii 1707-1711, este amintita de Ion Neculce in Letopiset; biserica din zid din satul Scanteia - monument istoric si de arhitectura religioasa. Aceasta biserica a apartinut unui schit construit in anul 1730 de familia Stamatinesti si atrage atentia prin elementele arhitectonice de influenta araba care isi au locul in constructia boltilor si coloanelor integrate fiind stilului bizantin.

Indeletnicirea principala a locuitorilor comunei este viticultura si datorita acestui lucru, singurul mestesug popular care inca se mai pastreaza, dar care este pe cale de disparitie este dogaritul.