TAŞPINAR KÖYÜ (YOZGAT SORGUN)

Turkish is the main language of TAŞPINAR KÖYÜ (YOZGAT SORGUN) facebook group. It is a CLOSED group. TAŞPINAR KÖYÜ (YOZGAT SORGUN) has 1,713 members. So people rank it like a Medium group. You can find this group by searching 229850803271 on Google, Bing or Yahoo. We last updated on 2015-02-16 12:04:07.

Tarihçe

Bir rivayete göre; Köyün ilk kurucuları Tangallar sülâlesidir. Çorum'un Alaca ve Hatap Boğazı'ndan gelmişlerdir. Önceki yaşadıkları köyün ismi de "Taşpınar"dır. Bu yö­reye yerleşince buraya eski köylerin is­mini vermişlerdir. Ayrıca köyde "Taşpınar" mevkiinde suları soğuk bir çeşme var­dır. Billur gibi kayadan sızmaktadır. İkinci rivayet olarak; "Taşın dibinden çıkan pınar" olarak anlatılmıştır. 1960 tarihinden itibaren köyün yarıya yakın hanesi Sorgun ve daha çok Yozgat'a göçmüşlerdir.
I. Dünya Savaşı sonrası Ermeni mezalimine karşılık köy halkının büyük dayanışması ve akıllı hareket etmesi ile birlikte Ermeniler bozguna uğratılmıştır.
Köy halkı 10-15 aileden oluşmaktadır. Bunlardan en önemlileri Tangallar, Karaosmanlar, Tıllıkar (Kayaoğlu), Güzeltaş, Erdem ve Gülbahçe ailesidir.

Coğrafya

Doğusunda Ağcın, batısında Sarıbey, kuzeyinde İsafakılı, güneyinde Karakaya, köyleri ile çevrili olup, yerleşimi düz, bağ ve bahçelik bir yere ku­rulmuştur.

Köy Mevki Adları

Ârek[1], Hanyeri, Armutlu, Hüyük, Atçıderesi, Belen, Taşgeçit, Çamargaç, Söğütlüpınar, Devecioğlu Pınarı, Gâvur Deresi. Gurupınar, Delikli, Garaboyalık.

Kültür

Gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.
En önemli yemekleri 'arabaşı'dır. Tandır kebabıyla da bilinir.

Coğrafya

Yozgat iline 26, Sorgun ilçesine 16 km, Ankaray'a 253 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 412
2000 342
1997 382

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde var olan ilköğretim okulu şehirlere göç sonucunda yeterli öğrenci sayısını sağlayamadığından dolayı kapatılmıştır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Mezarlık

Köyün merkezinde tarihi bir mezarlık vardır. Fakat kimlere ait olduğu bilinmemektedir. Ölülerin yatış şekline göre Müslüman mezarlığı olduğu sanılmaktadır.

Ziyaret Taşı

Köyün batısında, eski kervan yolu üzerinde bir taş vardır. Burada her Cuma akşamlarında ışık yandığı, bir ermişin mezarı olduğu gö­renler tarafından anlatılmaktadır. Halk tarafından ziyaret edilmektedir