Turgutlu-Yeniköy'lüler

Turkish is the main language of Turgutlu-Yeniköy'lüler facebook group. It is a CLOSED group. Turgutlu-Yeniköy'lüler has 128 members. So it is a Tiny group. 276102505967 is the identifier of this group with Facebook. We last updated on 2015-02-15 08:56:03.

Grubumuz;Sosyo-kültürel bilgi paylaşımı amacıyla yapılandırılmıştır.Yeniköy'de doğmuş, yaşamış, kökleri köyümüzde olan ve de kendini Yeniköy'lü hisseden tüm kişilere açıktır.Köyümüz genelini, tüzel kişiliğini ilgilendirmeyen, kişisel iletişim amaçlı paylaşımlar ve 18 yaşından küçüklerin üyelik isteklerine izin verilmeyecektir.Lütfen!Ciddiyeti ve belirli bir düzeyi korumak adına yapılmış bu uygulamalara uyalım, bu kriterleri esnetmeye kalkmayalım.
Köyümüz, 1878-79 Osmanlı- Rus Savaşındaki yenilgiden sonra, geri çekilmeler nedeniyle, bugünkü Bulgaristan Filibe(Plovdiv)den göçen, 10 kadar aile tarafından kurulmuş. O yıllardaki iskan yasasında verilen yerleri beğenmediklerinden, toplu olarak, kendilerinin herbir metresini parayla aldıkları 5000 Dönüm arazi ve köyümüzün yerini alarak, bugünkü mükemmel durumdaki imar vaziyet planına göre paylaşımlarla, köyümüzü kurmuşlar ve Burhaniye ismini vermişler. Daha sonraki yıllarda Yeniköy olarak değişmiştir. Önceleri, Aydın sancağına bağlı olan köyümüz, daha sonra Manisa'ya iline bağlanmıştır. Köyümüz Halkı, birçok ortak sorunlarına kendileri çözüm aramışlar, bu nedenledirki, Muhtarlık ve Bekçi, Cami ve İmam ücreti gibi hizmetlerin ve zorunlu giderleri için akaret oluşturarak, çoğu hizmeti de imece yöntemiyle dayanışma ile karşılamışlar.Halen bu uygulama, günümüzde de sürdürülmekte, bu nedenle de olsa gerek, köylümüzün devletten pek talebi olmamıştır. Köyümüz, İzmir-Ankara İpek yolu üzerinde olması hasebiyle, kervanların konakladığı, köy tüzel kişiliğine ait han da, 1960'lı yıllara kadar hizmet veriliyormuş. Bu hizmetinde sürekliliğini sağlamak adına, Köyümüzün kurucularından, İdris Ağa'nın bağışı ile, bir akaret daha oluşturulmuştur. 1970'li yıllara kadar, özellikle de, yukarı dağ köylerinden olmak üzere, göç alan köyümüz 1000 nüfusunu yakalamış, ancak daha sonra ki yıllarda, devletin tarım politikalarındaki değişikliğinden dolayı, köyde yaşamanın zorluğu ve gelecek kaygısından dolayı, köyümüz gençleri özellikle çevre illerde iş bularak köyümüzü terk ettiklerinden, 2012-2013 yıllarında 150 hane ile, yaklaşık 500 kişinin yaşadığı küçük bir köy durumuna düşmüştür. Toplumsal ihtiyaçlardaki gösterdikleri dayanışmayı, ne yazıkki, üretici kooperatifi kurmayarak da, ekonomik anlamda dayanışma başarısını yakalayamadıklarından olsa gerek, çözünme başlamış. 2012 yılnda değişen Yerel yönetimler kanunun da yapılan değişiklikle de, tüzel kişiliğini ve muhtarlığını kaybetmiş olduğundan, 2014 yılında da, Turgutlu'nun mahallesi olarak yeni yönetim şeklini alacaktır. Oluşacak yeni durumun, getirisi ve götürüsünü yaşayarak göreceğiz ama yukarıdaki bahsettiğim köyümüz tüzel kişiliğine ait taşınmaz varlıkları üzerindeki haklarını kaybedecekleri kesin.