HAVZA PINARÇAYIR KÖYÜ (giremköy)

HAVZA PINARÇAYIR KÖYÜ (giremköy) is a Turkish group. It is a CLOSED group. There are 380 participants in that group. So people rank it like a Small group. You can find this group by searching 50992555839 on Google, Bing or Yahoo. Last update is on 2015-02-18 00:57:03.

TARİHİ:
Köyün eski adı Girem'dir. Rivayete göre Türklerin Anadolu ya yerleşmeye başladığı dönemde Yahya Paşa, Hacı Dede, Hasan ve Osman adlarında dört kardeş aile efradıyla köyün bulunduğu bölgeye gelirler. Buradan bu dört kardeş değişik köylere ayrılırlar. Kardeşlerden Hacı Dede bu günkü Hacıdede köyüne, Hasan Ağdırhasan köyüne, Osman Merzifon ilçesine bağlı Osmanoğlu köyüne ve kardeşlerden diğeri olan Yahya Paşa'nın ise "Ben de bu köye girem" diyerek buraya yerleşmiştir. Bu sebeple Pınarçay köyünün eski adı olan Girem Köy adı köye izaf edilmiştir.
Başka bir rivayette Yahya Paşanın din alimi olduğu köye sonradan gelip yerleştiği burada dergah açtığı din uğruna çalıştğı etrafına ışık saçtığı ve hatta Mısmılağaç köyünde aydınlatma çalışmaları sırasında ,yani şimdiki ders ,vaaz sırasında rahatsızlandığı ve hakka ulaştığı söylenir.Mısmılağaç köylüleri paşanın beni burada gömün dediğini söylediği ve orada defnedildiğini rivayet ederler.O köy Yahyalar diye anılıyor her evde ismi yahya olan bir hatta birden fazla erkek var.

KÜLTÜR
Köyde gelenekler sürdürülmeye devam ediyor. Yöreden ufak bazı farklılıklarla beraber .Düğün, nişan, bayramlar, helva bayramı (yörede pek yoktur-3 ayların başlangıcında) hacı ve asker uğurlama,vb... devam eder.

COĞRAFYA
Samsun iline 87 km, Havza ilçesine 3 km uzaklıktadır.
İKLİM
Köyün iklimi,karadeniz iklimi ile karasal iklim geçiş özelliği gösterir. Zaman zaman ikisininde özellikleri ön plana çıkar. Topoğrafik olarak kuzey yönü açık olduğu için poyraz etkili aynı zamanda sıcaklığın birkaç derece düşmesine sebep olur. Havzaya yakın (3 km) olmasına rağmen kuzey yönü açık olduğu için havza'ya göre sıcaklık yaz ve kış farkeder bir kaç derece düşüktür.

NÜFUS
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 186
2000 194
Köy nüfusu 1980 lerde 300 civarı ,ilkokula giden öğrenci sayısı 40 a yakın iken şu an nüfus 200 lere ilköğretim öğrenci sayısı 20 den biraz fazladır.20 hane kadar Havza da 30-40 hane İstanbul gene 20 hane kadar yurdun diğer bölgelerinde köy doğumlu bireylerden oluşan aileler vardır. Eğitim düzeyi istenilen düzeyde değil.Özellikle üniversite okuyanlar parmakla gösterilecek kadar azdır.Bunun yanında köyümüzden öğretmen, astsubay,polis, mühendis, avukat olarak vatana millete hizmet eden memurlar vardır.

EKONOMİ
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, ayçiçeği, fiğ ekimi yaygındır. Hayvancılık da daha ziyade verimi yüksek kültür ırkı büyükbaş hayvanlar beslenir. Küçük baş hayvancılık yok olmak üzeredir. Arıcılık köyümüzün iklim ve florası arıcılığa son derece elverişli olup bu potansiyel giderek daha fazla kullanılma yoluna gidilmekte olup arıcılık hızla yayılmaktadır.

MUHTARLIK
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

ALT YAPI BİLGİLERİ
Köyde ilköğretim okulu vardır fakat kapalıdır öğrenciler taşımalı eğitim dahilinde ilçe merkezinde Mehmet Öngel iöo öğretim görmektedirler. Köyün hem içme suyu(su kalitesi iyi olmasada) şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaplıcalar diyarında şifalı topraklarda yer alan yeşillikleriyle, buz gibi çeşmeleriyle, güler yüzlü ve samimi Anadolu insanıyla süslenmiş şirin ve küçük bir köydür Pınarçayı Köyümüz. Anadolunun her adımında önünüze çıkan o eşsiz güzellikleri barındıran köylerden biri olan köyümüze Kaplıcalar Diyarı' na yolu düşen herkesi bekliyoruz...