DÜZCE-Akçakoca-Kurukavak Köyü

Turkish is the main language of DÜZCE-Akçakoca-Kurukavak Köyü facebook group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. They attracted 995 members. So it is a Small group. 76504951740 is the identifier of this group with Facebook. Last update is on 2015-02-15 07:51:04.

KURUKAVAK KÖYÜ
Kurukavak, Düzce ili Akçakoca ilçesine bağlı bir köydür.



KURUKAVAK KÖYÜ:

Kuruluş tarihi: 1878
Köyü Kuranlar: Çakıroğulları ve Tantoğulları
1878 Yılında Çakıroğlu ve Tantoğlu sülalelerinin dedeleri o zamana kadar orman olan kurukavak köyüne giderek bu köyü kurdular. Bu köyde 6 sene kaldıktan sonra köyü Karslıoğullarının dedeleri Adem Pehlivanın babası Osman dedeye satıp, Çakıroğulları Aktaş köyüne, Tantoğulları da Uğurlu köyüne taşındılar. Karslıoğulları ve .................................. bu köye 1884 yılında yerleştiler. Zamanla başka sülaleler de gelmişlerdir.
Karslıoğulları azeri kökenli olup Kars göçmenidir. Diğer sülaleler ise Ordu göçmenidir.


Köyün Adının Kurukavak Olması:
Eskiden köyde çok büyük kuru bir kavak ağacı varmış. Bu ağaç bir oda genişliğindeymiş. İnsanlar tarif ederken kurukavak ağacından bahsederlermiş. Bu yüzden köyün adı kurukavak kalmış.

Köy, üç mahalleden oluşmaktadır:

1-Kurukavak Mahallesi: İlk yerleşim yeridir. Köyün bu mahallede bulunan iki kaynak suyu nedeniyle buraya kuruduğu bilinmektedir.Bu kaynak suları halen akmakadır. Bu mahallede camii ve 1200 ton kapasiteli bir fındık deposu bulunmaktadır. Bu mahallede bulunan ilkokul sekiz yıllık kesintisiz eğitme geçildiğinden beri kullanılmamaktadır.Mahalledeki öğrenciler Beylikağacı Mahallesindeki YİBO'da eğitim öğretim görmektedir.

2.Beylikağacı Mahallesi : Nüfus ve hane sayısı bakımından köyün en büyük mahallesidir.Köyün tam ortadadır. Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO),Sağlık Ocağı bu mahallededir. Camii vardır.

3-Çorakyanı Mahallesi:


Kültür:
Köyün en kalabalık olduğu zaman yaz mevsimidir. Temel geçim kaynağı olan fındık ürününün hasat zamanı yaz mevsimi olduğundan köy halkının geneli bu mevsimde köyde bulunmaktadır. Ayrıca fındık sezonunda dışarıdan 3-5 bin işçi gelmektedir.

Yemekler:
Köyün en önemli özelliklerinden biri çarşıya pazara gitmeden , köyün kendi ürünü olan yiyecekleriyle sofranızı kurabiliyor olmanızdır. Ekmeğinizi kendiniz pişirerek nefis köy ekmeğinin tadına varabilirsiniz. Genel olarak hertürlü yemek yapılmakta olup geçmiş kültüründe bulunan ve şimdi de ara sıra yapılan yemekler keşkek, Kara lahanadan yapılan mancar çorbası, ısırgan yemeği, kirmit kavurması, oğmaç çorbası, fasulye turşusu kavurması, hamur dolması, sarıburma, celecoş, malay, kaldirik turşusu...

Coğrafya:
Düzce iline 30km, Akçakoca ilçesine 35 km uzaklıktadır. Akçakoca'nın en uzak ve en büyük köyüdür.

İklim:
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus:
Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 yılında - 1756
1997 yılında - 1139
1990 yılında - 1097

Ekonomi:
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır.Hayvancılık daha çok, eskıden gelır kaynağı idi.Köyün asıl gecim kaynagı fındıktır. Köyde fındık ambarı bulunmaktadır. Yıllık üretim 1500 - 2000 ton arasındadır. Köy Akçakoca'ya idari yönden bağlı olmasına rağmen Akçakoca'da yerleşenlerin sayısı oldukça azdır.Nüfusun % 80 ni Düzce'ye yerleşmiş durumdadır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Hasan CEYLAN
2007 - Hızır Ofluoğlu
1999 - Rahmi YILMAZ
1994 - Mahmut CEYLAN
1989 - Cabir Nefesoğlu
1984 -Cabir NEFESOGLU

Altyapı Bilgileri
Köyde Yatılı ilköğretim Bölge Okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır;kanalizasyon şebekesi yoktur., Sağlık Ocağı,Orman Toplu Koruma Merkezi bulunmaktadır. Ptt şubesi yoktur; ancak ptt acentesi vardır. Köyü Düzce'ye bağlayan yol asfalttır. Bunun dışında ayrıca ulaşımı sağlayan asfalt yol yoktur.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyümüzde Karslıoğlu, Nefesoğlu,Ceylan,Yılmaz,Türkoğlu,Çelik,Öztürk,Ofluoğlu, Töngel,Kara,Başaran,Ergün,Özcan,Evli,Koç,Kılıçarslan,Balcı,Bektaş,Davutoğlu,Aydın,... soyadlarını taşıyan aileler bulunmaktadır.