Varto-Kartaldere(civarka) köyü

Turkish is the main language of Varto-Kartaldere(civarka) köyü facebook group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. Varto-Kartaldere(civarka) köyü has 308 members. So people rank it like a Small group. 80606699149 is the identifier of this group with Facebook. Last update is on 2015-02-19 00:38:03.

Civarka Köyü: Coğrafi Konum
Coğrafi Konumu
Muş'un Varto ilçesine bağlı olan Köyümüz bingöl dağlarının eteğinde kurulmuş üç ana mezradan oluşmaktadır. varto ilçe merkezine 28 km uzaklıktadır. güneyde varto-karlıova karayolu, doğusunda dağcılar köyü, batıda güzeldere, güneybatıda köprücük ve güneydğuda teknedüzü köyü kuzeyinde de bingöl dağları bulunmaktadır.
kunci ve yukarıyayla adında iki yaylası bulunmaktadır. kartal deresi ana belirleyici olmuş ve üç mezrada bu dere boyunca kurulmuş ve gerek yerleşim gerekse tarım için hayati önem taşımaktadır.
köyümüzün güney batısında meşe ormanları bulunmaktadır. yolları muhtar adil döneminde stabileze edilmiştir. ayrıca bu dönemde yolsuz mezra ve ev kalmamıştır. yine bu dönemde tüm köye içme suyu sağlanmış ,teknedüzü ve köprücük köylerine ait bazı evlere de içme suyu sağlanmıştır.

Ekonomik ve Sosyla Durum
Köyün ana geçim kaynağı hayvancılıktır. Mera bakımından kısıtlı olanaklarının olması, pazar yerine uzaklık, türlerinin ıslah çalışmalarının yapılmamısı,modern üretim tekniklerinin ve araçlarının kullanılmamsı gibi nedenlerden dolayı hayvancılık ancak ailelerin geçimini sağlayabilmektedir.

Tarım alanında ise durum daha da kötüdür. Eskiden buğday,arpa ve çavdar gibi ürünlerde kendi ihtiyacının tamamını karşılarken günümüzde tamamen dışarıya bağımlı hale gelmiştir. Çok sınırlı bir miktarda buğday ekilmektedir. Meyva bitkilerinde de durum olumsuzdur. Yapılan bir kaç uygulama sadece gelecek açısından örnek olması dışında ekonomik bir değeri yoktur. Oysa elma ,armut ve ceviz konusunda potansiyeli bulunmaktadır.

Son yıllarda gezici arıcılık konusunda umut verici gelişmeler yaşanmaktadır. Halihazırda 3 aile (Bertal Albay, Zeynel Sarıkaş, Barış Karakaş) tüm geçimini arıcılıktan sağlamaktadır.

köyümüzde eğitim en üst seviyelerdedir. Hemen her meslekte insan yetişmiştir. 1966 VARTO depremi ekonomik, sosyal ve her açıdan insanlarımızı etkilemiştir. Bu tarihten itibaren dışarıya yoğun göç olmuş, aynı zamanda kapalı toplum yapısı da parçalanmıştır.
Folklorik zenginliğe sahip olan bölgemizde köyümüz de bundan nasibini almıştır. Düğünlerde halay çekmek, çepki oynamak görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Köyümüzün her tarafına stabilize yol yapılmıştır. İçme suyu sorunu da çözülmüştür. Ancak yolun geçtiği güzergah hem çok dik hem de sel ve heyelan bölgesinde olması olumsuz bir durum yaratmıştır. Özellikle kışın yolların uzun süre kapalı kalması ve çok yakıt sarfiyatına neden olmaktadır.

1966 deprem konutları ancak 2002 yılında yapılmış ve kısmen de olsa köyün konut sorunu çözülmüştür. Ancak çeşitli nedenlerden hakları iptel edilen köylülerimizin konutlarının yapılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Yazları köylerine dönen gurbetçilerimiz köyümüzün sosyal ve ekonmik yaşamına ciddi katkılar sğlamaktdır. Ucuz yayla tatili, temiz hava ve su olanakları sağlayan köyümüz gubetçilerin moral depolamasını sağlamaktadır.
Güneş enerjisini köyde mutlaka yaygınlaştırmak gereklidir.