Divriği Çamşıh Gürpınar Köyü

Divriği Çamşıh Gürpınar Köyü is a Turkish group. It is a CLOSED group. There are 504 participants in that group. So people rank it like a Small group. 8116827175 is the identifier of this group with Facebook. Last update is on 2015-02-18 18:54:32.

Gürpınar Köyü - Çamoağa

Gürpınar köyünün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir, ancak eldeki bilgilere bakılarak köyün kuruluşunun 1600’lerin sonu, 1700’lerin başı olduğu söylenebilir. Çamoağa köyünün, Hüseyin Abdal’ın (ölümü 1632) üçüncü torunu Hüseyin Ağa (Keser Hüseyin) tarafından kurulduğu söylenmektedir. Köyün eski ismi Çamoağa’dır. Divriği’nin batısında, Sivas’ın doğusunda yer alır; köyün Divriği’ye uzaklığı 47 Km., Sivas’a uzaklığı ise 165 Km.’dir. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlar. Köyün ormanlık alanı bulunmaz, kuzeyde Bekirlik merasında az miktarda da olsa çam ve ardıç ağaçları mevcuttur.

Dağları ve Meraları: Ağılın Önü, Yazı, Gekkoğun Puarı, Çadırın Sırtı, Balkayanın Dere, Yüce Pur, Yassı Pur, Ufak Pur, Acı Kavak, Orta Tahta, Çetintaş, Soğuk Puar, Bağrözü, Cümcüme, Kervan Yolu, Boğaz, Şamlı, Tuz Taşı, Gavur Tepesi, Bağırtlağın Düzü, Kamberin Bozu, Sinekli, Mezarlık, Kara Çayır, Dilli Çayır, Emice, Sulak, Dikenli Seki, Taşlı Dere, Döldür, Güney, Abuzer.

Genelde her evin gurbette insanı vardır. Köy 1960’lardan başlayarak toprağının yetersizliği ve nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucu büyük kentlere göç vermeye başlamıştır. Çamşıhı’nın köyleri ve Gürpınar köyü insanları okuma isteği gelişmiş yörelerin başında gelir. 1936 tarihinde okul ihtiyacının karşılanması için Şahin Köyü’nde ilk resmi okul açılmıştır. Zamanla tüm köylerde okullar açılır, bölgenin ilk resmi ortaokulu 1971 tarihinde Gürpınar Köyü’nde açılır. Köy halkı devletten yardım almaksızın dayanışma içerisinde kendi okullarını kendileri yaparlar.

Bölge insanı zorluklar içerisinde yaşamını sürdürür. Sıkıntı ve üzüntülerini şiirle, sazla, sözle dile getirirler. Çamşıhı yöresi denildiğinde türkü ve ozanlar akla gelir. Düğünlerde ve bayramlarda halk coşkularını sazıyla, türküleriyle dile getirir. Üzüntü ve ölümlerde yine demeler, deyişler söylenir. Saz ve söz geleneği, bölgede ozanların yetişmesinde önemli rol oynamıştır. Feyzullah Çınar, sazı ve sözüyle ün yapmış önemli bir halk ozanımızdır. Ozanlar diyarı Çamşıh hoşgörülü, yardımsever, dayanışmayı bilen yiğit ve cömert insanıyla öne çıkar.