Gazipaşa Doğanca Köyü

Gazipaşa Doğanca Köyü is a Turkish group. It is a CLOSED group. Gazipaşa Doğanca Köyü has 1,165 members. So it is a Medium group. You can find this group by searching 98292167387 on Google, Bing or Yahoo. 2015-02-17 16:35:09 is the closest date we have information about it.

BU GRUBA ÜYE OLAN HERKES AŞAĞIDAKİ KOŞULLARI KABUL ETMİŞ SAYILIR
Grup sayfasında,
1. Her türlü siyasi paylaşım veya yorum yapılması
2. Herhangi bir grubu, kişi veya kişileri hedef alan her türlü paylaşım veya yorum yapılması
3. Reklam paylaşılması
KESİNLİKLE YASAKTIR.
Yukarıdaki kurallara uymayan üyelerin grup üyelikleri herhangi bir uyarı yapılmaksızın sonlandırılır.

DOĞANCA KÖYÜ

Antalya, Gazipaşa'ya bağlı Doğanca Köyü, ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta yeşillikler içerisinde şirin bir köydür. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre köyün nüfusu 376, hane sayısı 140'dır. Denizden yüksekliği 600 metre olan köyün doğususunda Gökçesaray Köyü ve Anamur, kuzeyinde Esenpınar Köyü, kuzey batısında Üçkonak Köyü, batısında Çile Köyü ve güneyinde Gürçam Köyü bulunmaktadır. Dağınık bir yerleşime sahip olan köy, Değirmendere, Karaaslan, Sincapkonağı, Narlıca, Kayabaşı ve Zeytinburnu mahallelerinden oluşmaktadır. Akdeniz iklimi etkisinde bulunan köyde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Yüksek bir kesimde olmasından dolayı köyde iğne yapraklı ormanlık alanı çoğunluktadır. Köy içerisinde 3 cami, 2 bakkal, 1 kahvehane bulunmaktadır.
Köyün önde gelen aileleri, Heseler, Mollaahmetler, Emişeliler , Aylaklar, Değirmenciler’dir.

EĞİTİM MESCİTTE BAŞLADI

Hicri 1323 (Miladi 1906) yılında köye Molla Ahmet tarafından bir mescit yapılmıştır. Burada eski yazı ile Anamurlu Dalaklıoğlu Osman Efendi tarafından eğitim ve öğretime başlanmıştır. Bir süre sonra burası kapatılmıştır. 1920'li yıllarda tekrar aynı yerde eğitim öğretime başlanmıştır. Daha sonrasında ise Ali Bey isminde bir muallim eğitmenlik yapmıştır. 1938 yılında İbrahim Efendi bir kaç yıl süre ile eğitmenlik yapmıştır. 1942 yılında köyden Yakup Sönmez eğitmen olarak göreve başlamış, yeni yapılan ilkokulu açmış ve 1956 yılında bina yeniden yapılmıştır. 1966 yılından itibaren öğretmen sayısı artmıştır. 1982 yılında ise köyde ortaokul açılmıştır. 1993 yılında ilköğretim okulu yeni bina yapımına başlamış, 1994 yılında tamamlanmış ve aynı yıl sonunda hizmete açılmıştır. Öğrenci sayısında periyodik olarak bir azalma görülmektedir. Bu okul, 1998-1999 eğitim öğretim yılında taşıma merkezi olmuştur. Çile, Gökçesaray, Esenpınar, Üçkonak ve Akoluk köylerinin öğrencileri taşımalı olarak bu köydeki okulda eğitim görmektedirler. Köyde 1982'den itibaren okur oranı artmış, hatta lise ve üniversitelerden mezun olanların sayısı rekor düzeye ulaşmıştır.

TARIMA ELVERİŞLİ BİR KÖY

Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Her türlü meyve ve sebze yetiştirmeye uygun şartlarda olan köyde ağırlıklı olarak Napolyon kirazı, nar, ceviz, elma, armut gibi meyveler yetiştirilmektedir. Kiraz mevsimi olduğunda, tüccarlar köye gelerek toptan alım yapmaktadır. Hatta çekirdeksiz narın anavatanı Doğanca olarak bilinmektedir. Seracılık az da olsa yaygındır. Köy kırsal kesimde olduğu için gelirin büyük bölümü ormandan karşılanmaktadır. Köyde yangın anında ilk müdahaleyi yapabilecek ekip de vardır.

KÖY VE TARİHÇESİ

Doğanca Köyü'ne, 1867 yılında muhtarlık hakkı verilmiştir. Köyde ilk yerleşim eski çağlara dayanmaktadır. Etiler, İyonyalılar ve Romalılar dönemlerine ait kalıntılar ve kaya mezarlar, "Asar" denilen bölgede bulunmaktadır. Kalıntılara ve kaya mezarları üzerinde araştırma yapılmamış ve köye yerleşen ilk sülalenin "Memişler" olduğu kanısına varılmıştır. Daha sonra "İmillerin" (Emiroğulları), Alanya'dan Alaattinoğulları'nın ise Buhara'dan gelerek yerleştiği rivayet edilmektedir. Molla Ahmetler ise Gazipaşa'dan gelerek yerleşmişler. Gedikler, Musullar, Molla Osmanlar, Mıdıklar, Aylaklar, Tıngışlar, Ak Hasanlar ve Molla Velilerin nerden geldiği bilinmemektedir. Plevre Savaşı'nda Gazi Osman Paşa'nın yaveri olan Hüseyin Çavuş bu köydendir, mezarı bu köydedir. Gazi Osman Paşa ile birlikte esir düşmüşler. 1920 yılına kadar Anamur'a bağlı kalan Doğanca (Birevli) Köyü, 1949 yılına kadar ise Alanya'ya bağlı kalmıştır. Daha sonra da Gazipaşa'ya bağlanarak Doğanca ismini almıştır. Birevli adı, o dönemde sadece köyde bir tane evin olmasından kalmıştır. Daha sonra ise "Direvli" adını almıştır.