Yolyanı Köyü / AMASYA

Turkish is the main language of Yolyanı Köyü / AMASYA facebook group. Having alot of group type in Facebook: close, open and secret and it is a CLOSED group. There are 956 participants in that group. So it is a Small group. 8855595020 is the identifier of this group with Facebook. We last updated on 2015-02-15 18:14:04.

YOLYANI KÖYÜ TARİHÇESİ:
Köyümüzün eski ismi Heniske'dir. Osmanlı kaynaklarında Henseke olarak geçmektedir Şeyh Ahmet'e yurtluk oalarak verilmiştir.
KÜLTÜR:
Köyün düğünleri çok güzeldir genellikle perşembe günü öğlenden önce başlar düğünler ve pazar günü öğlen biter.Sırası ile düğün etkilikleri : 1-perşembe düğün davetlilerine genel bir yemek verilir (köy düğün ekmeği) 2-cuma günü gelin ve damadın çeyizi köyde dolaştırılır (kaftanlık gezmesi) 3-cumartesi günü ikindi vakti damat giydirmesi ve damat gezdirmesi gavurcuk tepede bol bol siyah atılır.c.tesi akşam kına alması ve kına gecesi . 4-pazar günü öğleye doğru gelin alma.ardından kadınlar için genel eğlence (duvak etkinliği) genelde harman sonu düğünler yapılır.düğünlerde simsim oyunu ve diğer oyunlar oynanır. Köyde çevre köylerden bol bol ziyaretci alan köy meydanında bulunan dönecek tekke (sarıkız evliyası) bulunur.Aynı zamanda memet dede evliyası.Baharın gelmesiyle beraber yağmur duası niteliğinde ve yazın bolluk içinde geçmesi için dua edilir kurban kesilir köy halkı piknik niteliğinde 1.gün memet dede bölgesinde 2.gün mezarlık bölgesinde toplanır.etli pilav ve yahni yenir.(eskiden bu etkinlik içinde güreş müsabakalarıda yapılırmış ancak günümüzde yok) köyün geleneksel yemekleri : fırında keşkek,toyga çorbası haşhaşlı çörekler

COĞRAFYA:Amasya merkezine 42 km uzaklıktadır.Tokat'ın Turhal ilçesine 23 km mesafededir. Karaali Köyü Halifeli köyü Şehsadi Köyü Aydınca Kasaba'sı ile komşudur.

İKLİM:
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisinde olmasına rağmen genellikle karasal iklim özellikleri görülür yazları sıcak ve kurak kışları soğuk geçer.

NÜFUS:
2009 Amasya Valiliğinin verilerine göre : 480 Toplam Nüfüs 227 Erkek 253 Kadın

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 -
1997 659

EKONOMİ:
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır besiciliğin yanı sıra süt ve süt ürünlerinde büyük bir artış gözlenmektedir.son dönemde köyde meyvecilik ( şeftali kiraz vişne kayısı elma ) üretimide büyük ölçüde artmıştır.

MUHTARLIK:
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

:2009 - Coşkun DENİZ
2004 - Ekrem DEMİR
1999 - Mustafa ARAS
1994 - Burhan BİLGİN
1989 - Ahmet DİŞLİ
1984 -Orhan AKTAŞ