TATLI KÖYÜ SORGUN

Turkish is the main language of TATLI KÖYÜ SORGUN facebook group. It is a CLOSED group. TATLI KÖYÜ SORGUN has 259 members. So people rank it like a Tiny group. 103140179757661 is the identifier of this group with Facebook. We last updated on 2015-02-16 12:10:08.

SorgunTatlısı, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köydür. Kayitlara gecen köyün Cumhuriyet tarihinden sonra olan tarihcesidir.Cumhuriyet oncesi şoyledir : Koy Tekbağ tepesinin batiya bakan eteklerinde' Yortan eşmesinin 100 metre yukarisinda 7 hane olarak kurulmuştur. İsmide Yogurt-Han olarak bilinmekdedir.Ancak o donemde Yortan mevkiğinde bulunan cayirlar buyuk sazliklarla doluymuş ve yerlesim yerlerine yakin oldugundan kurtlar vb. zararli hayvanlar burda dogan cocuklara ve hayvanlara zarar verdiğinden o donemde silah vb. savunma aletleri olmadigindan buyukler sirayla cocuklarini ve hayvanlarini beklermis ve sonunda bu sekilde surekli yaşamanin zor olduguna karar verip bugunku koyun bulundugu yere goc etmeye karar vermisler.Koyun bugunku bulundugu yere goc etmelerindeki etgen iki kaya arasindan cikan Yukari pınarı dır.Dedelerimizin babalarinin anlattiklari budur Yortana bu tarif edilen yere gittiginizde halen ev kalintilari ve temeller gorursunuz.

Köyün yerşelim tarihi çok eskidir. Bunu köyün mezarlığından anlayabilirsiniz. Eski dönemlerde köyde her evde arıcılıkla uğraşıldığından balın fazla olmasından dolayı ismi Tatlı Köyü olarak kalmıştır. Sorguntatlısı ismi Akdağmadeninde de aynı isimden olduğundan ayırt etmek içindir. Göç nedeniyle şuanda köyde hane sayısı 35-40 civarındadır. Sorgunun en güzel köylerinden biridir. Okul, Cami ve mezarlıkların etrafı koruma duvarıyla çevrilmiştir. Bu hizmetleri yapan özellikle Yurt Dışındaki köylülerimize teşekkürü borç biliriz. Hepsinden Allah razı olsun.


Yozgat iline 49 km Sorgun ilçesine 16 km uzaklıktadır Bahadın kasabasına bağlı bulunmaktadır Yozgat Sivas karayoluna 1.5 km uzaklıktadır 2005'te de Bahadın kasabası'nın Mahallesi olmuştur Yeşil bir alana sahiptir ve binevi yayla konumundadır Bozkır yapıya sahiptir Hafif meyilli iki tepe arasına Tepelerden birinin yamacına kuruludur

Sülaleler: Köşeklioğullar , Emingil (İpekgil), Nayılgil, Kenangil, Kamilin Uşakları, Daşdangil, Hacıkahyagiller, Kelosmangillerı,Kürtler(Halle hallegil) Osmançavuşgiller, Usükgiller, Etemgiller,Kürt Ahmetgil , Tekatlıgil, Yusufgil (Dönmezler)

YEMEKLERİ

YOZGATIMIZI MEŞHUR ARABAŞISI
MADIMAK(OTAŞI)
BULAMA AŞI (Yayla Çorbası)
BULGUR PİLAVI
HASİDE(HASIDA)Bi nevi tatlı gibidir bal şerbetinden yapılır
GEBOL (PEKMEZ ve UNDAN YAPILIR
OMAC
DUGURCUK ASI
SUTLU AS
ERIŞTE
YESIL MERCIMEK VE NOHUT YEMEGI sikca yapilanlardan
HELLE Cayin icilmedigi donemde sabahlari helle yenirdi.